10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-03

10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-03




01. Coal is valuable one for the Industrial development. So it is called as __________.

a) Liquid gold
b) White gold
c) Black gold
d) Brown gold

Ans : c) Black gold





02. The headquarters of Coal India Limited is located in __________, West Bengal.

a) Dacca
b) Baharampur
c) Kolkata
d) Durgapur

Ans : c) Kolkata

03. The word petroleum is derived from two Latin words such as __________ and __________.

a) Petro and Oleum
b) Petro and lium
c) Petro and oil
d) pet and rilim

Ans : a) Petro and Oleum

04. Petroleum is also called as __________.

a) Crude oil
b) Mineral oil
 c) Earth oil
d) Indian oil

Ans : b) Mineral oil

05. Power generated from __________ is termed as hydroelectricity.

a) Wind
b) Sun
c) Water
d) Minerals

Ans : c) Water

06. Photovoltaic converts __________ in to an electric current using the photovoltaic

effect.

a) Heat
b) Light
c) Wind
d) Water

Ans : b) Light

07. The first hydro-electric power station in India was established at ______ in 1897.

a) New Delhi
b) Darjeeling
c) Kashmir
d) Mumbai

Ans : b) Darjeeling

08. __________ is a cheap and pollution free source of energy.

a) Wind
b) Sound
c) Thermal
d) Biomass

Ans : a) Wind

09. __________ has the largest installation of wind turbines in the country.

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Goa

Ans : c) Tamil Nadu


10. __________ based industries draw their raw materials from agricultural sector.

a) Forest
b) Agro
c) Mineral
d) Chemical

Ans : b) Agro

11. The firt cotton textile mill was established in __________ near Kolkata in 1818.

a) Fort St. George
b) Fort St. Williams
c) Fort Gloster
d) Fort St. john

Ans : c) Fort Gloster

12. __________ is the process of cotton fiber is separated from the cotton seed.

a) Ginning
b) Scouring
c) Spinning
d) Warping

Ans : a) Ginning

13. The higher concentration of textile mills in and around __________, makes it as

‘Manchester of India.

a) Coimbatore
b) Mumbai
c) Surat
d) Sholapur

Ans : b) Mumbai

14. __________ industry is the second important textile industry in India after

cotton textile.

a) Wool
b) Khadi
c) Jute
d) silk

Ans : c) Jute

15. The first attempt to produce iron and steel unit was set up at __________ in

Tamil Nadu.

a) Thanjavur
b) Chennai
c) Port Novo
d) Madurai

Ans : c) Port Novo

Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv