10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01

10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01




01. At present, __________ is the second largest agro based industry in India next

to cotton industry.

a) Jute
b) Silk
c) Sugar
d) paper

Ans : c) Sugar





02. In India, __________ is the principal raw material used for making paper.

a) Bamboo
b) Soft wood
c) Teak
d) Oak

Ans : b) Soft wood

03. The first paper mill of India was started in 1812 at __________ in West Bengal.

a) Serampore
b) Baharampur
c) Kolkata
d) Durgapur

Ans : a) Serampore

04. The major mineral based industry of country is the __________ industry.

a) Automobile
b) Iron and steel
c) Textile
d) Paper

Ans : b) Iron and steel

05. The first automobile industry in India was started in __________.

a) 1947
b) 1950
 c) 1951
d) 1948

 Ans : a) 1947

06. Make in India program was launched in __________ to put India on the world

map as a major hub for global design and manufacturing.

a) 2010
b) 2011
c) 2013
 d) 2014

 Ans : d) 2014

07. Bengaluru is the largest producer of __________ goods in India.

a) Electric
 b) Electronic
c) Sandal
d) Commercial

Ans : b) Electronic



08. __________ is called ‘Electronic Capital of India’.

a) Hyderabad
b) Chennai
c) Bengaluru
d) New Delhi

Ans : c) Bengaluru

09. In India, software industry began in 1970 with the entry of __________.

a) Tata Consultancy Services
b) L & T Infotech
c) Accenture
d) Cognizant

Ans : a) Tata Consultancy Services

10. __________ is nicknamed as the ‘Detroit of Asia’ due to the presence of major automobile manufacturing units.

a) Mumabi
b) Kolkata
c) Hyderabad
d) Chennai

Ans : d) Chennai

11. The process of extracting minerals from the Earth is known as __________.

a) Digging
b) Excavating
c) Mining
d) Extracting

Ans : c) Minning

12. The mines near the Earth crust are known as __________.

a) Crust mines
b) Shaft mines
c) Deep mines
d) Open pit mines

Ans : d) Open pit mines

13. The mines which are deep from the Earth crust are known as __________.

a) Crust mines
b) Shaft mines
c) Deep mines
d) Open pit mines

Ans : b) Shaft mines

Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv