10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02

10th Social Science Units-04 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02



01. _________ is a natural substance of organic or inorganic origin with definite chemical and physical properties.

a) Iron
b) Mineral
c) Coal
d) Petroleum

Ans : b) Mineral





02. __________ is the most widely distributed element of the Earth crust.

a) Rock
b) Lime stone
c) Iron ore
d) Coal

Ans : c) Iron ore

03. __________ is the leading producer of iron ore in the country.

a) Tamil Nadu
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Madhya Pradesh

Ans : c) Jharkhand

04. The headquarters of the Manganese Ore India Limited (MOIL) is located in

__________.

a) Nagpur
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Ranchi

Ans : a) Nagpur

05. India is the __________ largest producer of manganese in the world.

a) First
b) Third
c) Fifth
d) Seventh

Ans : c) fifth

06. The first metal used by the prehistoric man is __________.

a) Iron
b) Aluminium
c) Copper
d) Gold

Ans : c) Copper

07. Being ________, copper is used to make utensils and other objects of any shape.

a) Strong
b) Light weight
c) Rigid
d) Flexible

Ans : d) Flexible

08. Largest reserves of copper ore is in the state of __________.

a) Rajasthan
b) Haryana
c) Gujarat
d) Uttarakhand

Ans : a) Rajasthan

09. Jharkand is the largest producer of __________ with 62% of India’s production.

a) Iron
b) Aluminium
c) Copper
d) Gold

Ans : c) Copper

10. Bauxite is an important ore from which __________ is extracted.

a) Iron
b) Mica
c) Copper
d) Aluminium

Ans : d) Aluminium

11. Aluminium is used in the manufacturing of __________ and automobile engines.

a) Aircrafts
b) Railway engines
c) Furniture
d) Stationeries

Ans : a) Aircraft



12. Mica became very popular with the development of __________ industry.

a) Automobile
b) Textile
c) Chemical
d) Electrical

Ans : d) Electrical

13. __________ is the non-conductor of electricity.

a) Aluminium
b) Mica
c) Copper
d) Iron

Ans : b) Mica

14. The resources from which the electricity generated are called _______ resources.

a) Heat
b) Hydro
c) Thermal
d) Energy

Ans : d) Energy

15. Coal is available in the form of __________ rocks.

a) Sedimentary
b) Liquid
c) Igneous
d) Metamorphic

Ans : a) Sedimentary




Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv