10th Social Science Units-03 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01

10th Social Science Units-03 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01



01. In subsistence forming, preference is given to __________ crops.

a) Food
b) Cash
c) Horticulture
d) Fancy

Ans: a) Food





02. Traditional farming method results in __________ productivity.

a) Normal
b) High
c) Low
d) Nil

Ans: c) Low

03. __________ Agriculture is also called as ‘Slash and burn’ cultivation.

a) Mixed farming
b) Terrace cultivation
c) Dry farming
d) Shifting

Ans: d) Shifting

04. Terrace cultivation is practiced specially in __________ regions.

a) Desert
b) Delta
c) Hilly
d) Forest

Ans: c) Hilly

05. __________ erosion is checked due to terrace formation on hill slopes.

a) Wind
b) Soil
c) Mineral
d) Plant

Ans: b) Soil

06. India is the second largest producer of rice in the world after _________.

a) Bangladesh
b) China
c) Myanmar
d) Pakistan

Ans: b) China

07. __________ is the second most important food crop of our country.

a) Rice
b) Cotton
c) Jowar
d) Wheat

Ans: d) Wheat

08. __________ provides cheap food to the large section of the poor population.

a) Rice
b) Cotton
c) Jowar
d) Wheat

Ans: d) Jowar

09. __________ is ranked first in sugar production in the world.

a) India
b) Brazil
c) Cuba
d) South Africa

Ans: c) Cuba



10. __________ is the leading state both in cultivation and production of jute.

a) Bihar
b) West Bengal
c) Assam
d) Uttar Pradesh

Ans: b) West Bengal

11. __________ is the leading state in the production of coffee in India.

a) Karnataka
b) Kerala
c) Assam
d) Punjab

Ans: a) Karnataka

12. __________ refers to the cultivation of fruits, flowers and vegetables.

a) Sericulture
b) Agriculture
c) Horticulture
d) Pisciculture

Ans: c) Horticulture

13. India has second largest cattle population after __________ at world level.

a) India
b) Brazil
c) Cuba
d) South Africa

Ans: b) Brazil

14. The __________ is the poor man’s cow providing milk, meat, skin and hair.

a) Goat
b) Camel
c) Buffalo
d) Mule

Ans: a) Goat

15. The first Livestock Census in India was conducted in __________.

a) 1919
b) 1947
c) 1950
d) 1951

Ans: a) 1919

16. The leading state in the wool production is _________.

a) Himachal Pradesh
b) Jammu & Kashmir
c) Rajasthan
d) Meghalaya

Ans: c) Rajasthan

Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv