10th Social Science Units-02 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01

10th Social Science Units-02 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01






01. The __________ divides the country into two equal halves.

a) North Pole
b) Tropic of Capricorn
c) Tropic of Cancer
d) Equator

Ans: c) Tropic of Cancer




02. The temperature __________ at the rate of 6.5°C for every 1000 metres of ascent.

a) Equal
b) Increase
c) Decrease
d) Normal

Ans: c) Decrease

03. The places located in the higher altitudes have __________ climate.

a) Hot
b) Humid
c) Dry
d) Cool

Ans: d) Cool

04. Distance from the __________ affects the amount of rainfall.

a) Mountain
b) Sea
c) Desert
d) Delta

Ans: b) Sea

05. The most dominant factor that affects the climate of India is the __________.

a) Rainfall
b) Monsoon winds
c) Cyclone
d) Ultra violet rays

Ans: b) Monsoon winds

06. The Himalayas acts as a barrier to the freezing cold wind blows from __________.

a) Central Asia
b) China
c) Afghanistan
d) Arctic region

Ans: a) Central Asia

07. The word monsoon has been derived from the __________ word ‘Mausim’.

a) Sanskrit
 b) French
c) Arabic
d) Greeck

Ans: c) Arabic

08. The Arabic word ‘Mausim’ means __________.

a) Wind
b) Season
c) Rain
d) Sun

Ans: b) Season

09. __________ desert is the driest place on the Earth.

a) Thar
b) Sahara
 c) Atacama
d) Siberian

Ans: c) Atacama



10. __________ are the fast moving winds blowing in a narrow zone in the upper atmosphere.

a) Breeze
b) Jet streams
c) Monsoon winds
d) Hot winds

Ans: b) Jet streams

11. During summer solstice, the sun’s rays fall vertically over the __________.

a) Tropic of Cancer
b) Tropic of Capricorn
c) Polar region
d) Equator

Ans: a) Tropic of Cancer

12. During __________ season, the vertical rays of the Sun falls over Tropic of Capricorn.

a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Autumn
Ans: b) Winter

13. During __________ season, the vertical rays of the Sun falls over the Peninsular India.

a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Autumn
Ans: a) Summer

14. The ‘Mango Showers’ help in quick ripening of mangoes along the coast of __________.

a) Kerala and Karnataka
b) Kerala and Tamil Nadu
c) Karnataka and Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

Ans: a) Kerala and Karnataka

15. The sudden approach of monsoon wind over South India with lightning and thunder is termed as the__________.

a) Pre Monsoon
b) Burst of monsoon
c) Kalbaisakhi
d) Mongo Showes

Ans: b) Burst of monsoon

16. The Indian government has established __________ Biosphere Reserves in India.

a) 10
b) 15
c) 18
d) 20

Ans: c) 18



Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv