10th Social Science Units-02 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02

10th Social Science Units-02 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02




01. __________ is the place which receives highest rainfall in the world.

a) Chirapunji
b) Jaipur
c) Mawsynram
d) Doddabetta
Ans: c) Mawsynram








02. Mawsynram, the place which receives highest rainfall in the world is located in __________.

a) Assam
b) Mizoram
c) Nagaland
d) Meghalaya
Ans: d) Meghalaya

03. The average annual rainfall of India is __________.

a) 100 cm
b) 118 cm
c) 125 cm
d) 150 cm

Ans: b) 118 cm

04. __________ forest has not been fully exploited due to lack of transport facilities.

a) Tropical Dry
 b) Tropical Evergreen
c) Mountain
 d) Tropical Deciduous

Ans: b) Tropical Evergreen

05. Tropical Deciduous Forest is also known as __________ Forest.

a) Dry
 b) Mountain
c) Monsoon
d) Himalayan

Ans: c) Monsoon

06. The forest that found in the areas having annual rainfall of less than 50 cm is called Tropical __________.

a) Thorn forest
b) Deciduous forest
c) Monsoon forest
d) Mountain forest
 Ans: a) Thorn forest

07. The Eastern Himalayan Forest is found on the slopes of the mountain in __________ states.

a) North–east
 b) North–west
c) South–east
d) South–west

Ans: a) North–east

08. The rainfall in the Western Himalayan region is __________.

a) Very heavy
b) Heavy
c) Moderate
d) Less

Ans: c) Moderate

09. The delta of the Ganga-Brahmaputra has the largest __________ forest.

a) Thorn
b) Tidal
c) Evergreen
 d) Deciduous

Ans: b) Tidal

10. Tidal forest is also known as __________ forest.

a) Thorn
b) Monsoon
c) Deciduous
d) Mangrove

Ans: b) Mangrove

11. In coastal regions of Kerala and Goa, __________ forests are found.

a) Thorn
b) Monsoon
c) Littoral
d) Mangrove

Ans: c) Littoral

12. __________ is the state animal of Andhra Pradesh, Haryana and Punjab.

a) Lion
b) Black Buck
c) Elephant
d) Tiger

Ans: b) Black Buck

13. The Indian Board for Wildlife (IBWL) was constituted in __________.

a) 1948
 b) 1950
c) 1952
d) 1955

Ans: c) 1952

14. The Government of India enacted Wildlife (Protection) Act in the year __________.

a) 1958
b) 1972
c) 1952
d) 1975

Ans: b) 1972

15. To conserve the tigers, Government of India launched a project called __________
in 1973.

a) Project Tiger
b) Conserve Tiger
c) Protect Tiger
d) Preserve Tiger
Ans: a) Project Tiger

16. Wildlife Research Institute of India is located at __________.

a) Nagpur
b) Dehradun
c) Darjeeling
d) Patiala

Ans: b) Dehradun


Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv