10th Social Science Units-01 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01


10th Social Science Units-01 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-01



01. The second largest beach in the world is __________.
a) Marin Drive beach
b) Juhu beach
c) Marina beach
 d) Kovalam beach

Ans: c) Marina beach







02. __________ Channel separates Andaman from Nicobar group of islands.
a) Eight Degree
b) Ten Degree
c) Twenty five Degree
d) Five Degree

 Ans: b) Ten Degree

03. The Southernmost tip of India, the Indira Point is a part of __________ Island.

a) Andaman
b) Nicobar
c) Lakshadweep
d) Maldive

Ans: b) Nicobar

04. . India shares shortest border with __________.
a) Nepal
b) Afghanistan
c) Myanmar
 d) Bhutan

 Ans: b) Afghanistan


05. The __________ river system is the largest drainage system of India.

a) Brahmaputra
 b) Indus
c) Ganga
 d) Yamuna

Ans: c) Ganga

06. The river Ganga originates as __________ from the Gangotri Glacier.

a) Bhagirathi
b) Padma
c) Glacier
d) Jhelum

Ans: a) Bhagirathi

07. Rivers Ganga and Brahmaputra creates the world’s largest delta known as
Sudarbans in __________.

a) India
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Bhutan

 Ans: c) Bangladesh

08. __________ is longest river among the Peninsular rivers of India.
a) Krishna
b) Kaveri
c) Godavari
d) Narmada

Ans: c) Godavari

09. __________ is the fresh water lake located in the deltaic region of the Godavari.
a) Pulicat
b) Chilka
c) Vembanad
d) Kolleru

Ans: d) Kolleru

10. The river Kaveri originates at Talakaveri, __________ hills of Karnataka.
a) Kodaikkanal
 b) Mahabaleshwar
c) Kudagu
d) Gurushikar

 Ans: c) Kudagu

11. Chhota-Nagpur Plateau region is very rich in mineral resources particularly __________.
a) Iron ore and copper
b) Coal and copper
c) Iron and Bauxite
 d) Iron ore and coal

Ans: d) Iron ore and coal

12. The Eastern Ghats join the Western Ghats at the __________ hills.
a) Palani
b) Cardamom
c) Nilgiri
d) Kolli

Ans: c) Nilgiri

13. __________ is a famous back water lake found in the Western Coastal Plain.

a) Chilka
 b) Pulicat
c) Kolleru
d) Vembanad

Ans: d) Vembanad


14. The river __________ is called Dhakshin Ganga or Ganga of South.
a) Krishna
 b) Kaveri
c) Godavari
d) Narmada

Ans: b) Kaveri

15. The Kaveri breaks at ________ Island with two channels – river Coleroon and Kaveri.
a) Srirangapatnam
b) Mettur
c) Srirangam
d) Thanjavur

Ans: c) Srirangam
16. __________ is the largest among the West flowing rivers of Peninsular India.

a) Krishna
b) Kaveri
c) Godavari
d) Narmada

Ans: d) Narmada

17. The river Brahmaputra is known as Tsangpo which means __________ in Tibet.
a) Holy water
b) Goddess mother
c) Purifier
d) Pure white

Ans: c) Purifier

18. Mahanadi empties its water in __________.
a) Bay of Bengal
 b) Arabian Sea
c) Indian Ocean
d) River Ganga

Ans: a) Bay of Bengal

19. India is politically divided into ________ states and ________ Union territories.
a) 29 and 7
b) 28 and 7
c) 29 and 8
d) 28 and 8

Ans: a) 29 and 7

20. India’s Central Meridian passes through __________, near Allahabad.
a) Kanpur
 b) Varanasi
c) Mirzapur
d) Patna

Ans: c) Mirzapur


Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv