10th Social Science Units-01 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02

10th Social Science Units-01 Geography Creative One Mark Question and Answers Part-02






01. A difference of 1° will make a difference of __________ minutes.
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

Ans: b) 4







02. Lakshadweep islands are separated from the Maldive Islands by the __________ Channel.
a) Twenty five Degree
b) Ten Degree
c) Eight Degree
d) Five Degree

Ans: c) Eight Degree

03. The southernmost point of main land of India is __________.
a) Kanniyakumari
b) Indira Point
c) Port Plair
d) Chochin

Ans: a) Kanniyakumari

04. __________ will be the new capital of Andra Pradesh.

a) Hyderabad
b) Amaravati
c) Thirupathi
d) Secunderabad

Ans: b) Amaravati

05. India is the __________ largest country in Asia.
a) Third
b) Seventh
c) Fifth
d) Second

Ans: d) Second


06. India’s central meridian is __________ longitude.
a) 82°30’ E
b) 82°30’ W
c) 82°30’ N
d) 82°30’ S

Ans: a) 82°30’ E

07. The Indian Standard Time (IST) is __________ hrs ahead of Greenwich Mean
Time (GMT).

a) 5
 b) 4
c) 5.30
d) 6

Ans: c) 5.30

08. __________ is popularly known as the ‘Roof of the world’.
a) Mt. Everest
b) Karakorum Range
c) Pamir Knot
d) Ladak Range

Ans: c) Pamir Knot

09. The term __________ is derived from Sanskrit which means ‘The Abode of snow’.

a) Mt. Fuji
b) Mt. Everest
c) Himalayas
d) Thar

Ans: c) Himalayas

10. __________ range is the oldest fold mountain range in India.
a) Vindya
b) Satpura
c) Karakoram
d) Aravalli

Ans: d) Aravalli

11. The Trans-Himalayas is known as __________ Himalayas.
a) Eastern
b) Western
c) Southern
d) Northern
Ans: b) Western

12. The Greater Himalayas or the Himadri range is the __________ of all ranges.
a) Continuous
 b) Discontinuous
c) Parallel
d) Shorter
Ans: a) Continuous

13. The longitudinal valleys found between the Siwaliks and the Lesser Himalayas
are called __________ in the West.
a) Duars
b) Duns
c) Glaciers
d) Plains

 Ans: b) Duns

14. The Peninsular Plateau is an __________ plateau region.
a) Old rocky
b) New rocky
c) Indian
d) Desert

Ans: a) Old rocky

15. __________ mark the North-western boundary of the plateau region.
a) Vindya mountains
b) Aravalli hills
c) Satpura range
 d) Guru Sikar

Ans: b) Aravalli hills

16. River Narmada divides the plateau region of India broadly into __________.
a) Two parts
b) Three parts
c) Four parts
d) Five parts

Ans: a) Two parts

17. The Western part of the Central Highland is known as the __________ Plateau.
a) Malwa
b) Chhota–Nagpur
c) Shillong
d) Deccan
Ans: a) Malwa

18. India’s only active volcano is found on __________ Island in Andaman and Nicobar group of Islands.

a) Pitt
b) Minicoy
c) Amindivi
d) Barren

Ans: d) Barren

19. __________ is the largest tributary of River Ganga.

a) Kosi
b) Yamuna
c) Gomti
d) Gandak
Ans: b) Yamuna

20. Pushkar Lake in Rajasthan is popularly known as __________.
a) Salt Lake
b) Kolleru Lake
c) Pulicat Lake
d) Chilka Lake

Ans: a) Salt Lake


Popular posts from this blog

STD 7 - TERM - 2 - 4. CELL BIOLOGY

Class 8| வகுப்பு 8| கணக்கு | வடிவியல் | சரிவகம் வரைதல் | அலகு5| பகுதி9 | KalviTv